יתר לחץ דם משני
בעולם הרפואה משתמשים רבות במושגים "ראשוני" ו"משני" . תופעות אשר אין להם הסבר או גורם ברור, נקראות "תופעות ראשוניות". במידה וישנו גורם מסוים אשר גורם למחלה ניתן לומר שהתופעה "משנית" לאותו גורם.
יתר לחץ דם הינה תופעה שכיחה מאד, באוכלוסיות מסוימות ובגילאים מתקדמים מדובר על כך שכ50% מהאוכלוסייה לוקים ביתר לחץ דם.
למרות מאמצי מחקר מתקדמים, רוב רובם (למעלה מ90%) של מקרי יתר לחץ דם הינם מקרים "ראשוניים", בהם לא נמצא סיבה אחת ברורה שגרמה לעלית לחץ הדם. במקרים אלו הדרך היחידה להתמודד עם הבעיה הינה לטפל בתוצאה, בלחץ הדם עצמו.
אולם, ישנו אחוז מסוים של אנשים הסובלים מיתר לחץ דם בהן ניתן לאתר סיבה ספציפית לעליה בלחץ הדם. במקרים אלו טיפול ממוקד בסיבה המיוחדת, יכול לפתור לעיתים את בעיית לחץ הדם.
ניתן כעת מספר דוגמאות למצבי יתר לחץ דם משניים:
הפרשת יתר של אלדוסטרון
אלדוסטרון הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת הכליה (או בשמה הלועזי-אדרנל). כמו שמרמז שמן- ישנן בגוף 2 בלוטות כאלו, אחת ליד כל כליה. הורמון זה משתתף במספר תהליכים, הקשורים בעיקר לוויסות נוזלים ומלחים בגוף ומשפיע גם על וויסות לחץ הדם. במקרים בהם ישנה הפרשה עודפת של אלדוסטרון התוצאה תהיה לחץ דם גבוה. פעמים רבות מצב זה מלווה ברמות נמוכות של אשלגן בגוף. ישנם מקרים נדירים יחסית בהם הבלוטה מפרישה את ההורמון באופן עצמוני, ללא בקרה של מנגנוני הוויסות הפיזיולוגים. בחלק גדול מהמקרים מדובר בשגשוג יתר של התאים האחראים על הפרשת הורמון זה בבלוטות. אולם ישנה אפשרות שבבלוטה אחת התארגנה "אדנומה". אדנומה הינה גידול שפיר המפריש הורמון, במקרה שלנו -אדנומה שמפרישה אלדוסטרון. במקרה של אדנומה, ניתן בעקרון להסיר את הגידול ובכך לפתור במקרים רבים את בעיית לחץ הדם.


היצרות העורק המספק דם לכליה
הכליה הינה אבר חשוב בוויסות לחץ דם. במקרים בהם לא מסופק מספיק דם לכליה, הכליה לא מקבלת מספיק חמצן לצורך תפקודה התקין ולכן הכליה מתחילה "לסבול". כתוצאה מסבל זה, תפקודים רבים של הכליה נפגעים וביניהם גם יכולתה לווסת את לחץ הדם. הסיבה השכיחה להיווצרות של היצרות כזו הינה טרשת עורקים, מצב הנגרם בפשטות, מהצטברות עודפי שומן בדופן כלי הדם. סיבה נוספת להיווצרות היצרות, נדירה יחסית, אך אופיינית יותר בגיל הצעיר, נקראת Fibromuscular dysplasia . זוהי בעיה אנטומית במרכיבי דופן כלי הדם, הגורמת לחולשת הדופן וכתוצאה מכך העורק המוביל דם לכליה הופך מוצר. ישנם מקרים בהם ישנה הוריה ברורה להרחבת ההיצרות כטיפול ביתר לחץ הדם שהתפתח.
תרופות
מפליא לשמוע, אך אין כמעט תרופה שאין לה תופעות לוואי. לצערנו, ישנן תרופות היכלות לגרום להתפתחות יתר לחץ דם. מדובר הן בתרופות מרשם והן בתרופות שנמכרות מהמדפים, ללא מרשם. דוגמא נפוצה היא קבוצת התרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינן סטרואידים כמו אטופן, אדוויל ונורופן. כמו כן גם תכשירים להקלת גודש באף בזמן צינון יכלים לגרום לעלית לחץ דם. הרשימה ארוכה ולא נוכל לפרט את כולן. בד"כ מדובר בתופעה חולפת וכאשר מפסיקים את נטילת התרופה לחץ הדם חוזר לרמתו הבסיסית.
קבוצה מיוחדת שהשימוש בה עולה לאחרונה היא קבוצת תרופות ביולוגיות חדשות לטיפול בסרטן, אולם אין ביכולתה של סקירה קצרה זו להעמיק בקבוצת תרופות זו.
השאלה העומדת בפני הרופא בד"כ הינה: מתי עלי לחשוד שמדובר ביתר לחץ דם משני? היות שהרוב המוחלט של המקרים הינו ראשוני והיות שעלות הבדיקות והטרחה למטופל לחיפוש סיבה משנית הינן גבוהות, יש צורך לשקול בכובד ראש לפני התחלת ברור מקיף ליתר לחץ דם משני.
ישנם מספר רמזים קליניים שיכלים לכוון לצורך בברור משני, אך הם אינם מוחלטים. מקצת הרמזים כוללים לחץ הדם שלפתע יצא מאיזון, ערכי לחץ דם גבוהים במיוחד, הפרעות במאזן האשלגן ועוד.
בד"כ זהו תפקידו של מומחה לחץ דם להחליט האם לבצע ברור ללחץ דם משני ובאיזה היקף ברור לבחור, אם כי את הברור הראשוני ניתן לעשות גם אצל רופא המשפחה בקהילה.
